Musk’ın Twitter’ı satın aldığına yönelik haber akışı

Haftaya zayıf bir görüntüyle başlayan ABD borsaları günü pozitif tarafta kapatmayı başardı. Elon Musk’ın Twitter’ı 44 milyara Dolar’a satın aldığına yönelik haber akışıyla birlikte Nasdaq %1,3 oranında yükseldi.  Bu sabah ise Çin’in zorunlu karşılık oranını düşürmesi ve ekonomiye desteği artırma sözü vermesi ile Asya borsaları öncülüğünde ABD ve Avrupa vadelileri pozitif tarafta seyrediyor. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %1’e yakın primli iken, Avrupa vadelilerinde %1’in üzerinde yükselişler gözleniyor. Çin’den gelen mesajlar ve ABD’de bugün Google’ın çatı şirketi Alphabet ve Microsoft’un finansallarıyla başlayacak mega tekonoloji şirketlerinin bilançoları öncesinde piyasalarda toparlanma isteği sürebilir. Avrupa tarafında ise bankacılık finansalları takip edilecek. Küresel borsalardaki seyirle birlikte BIST100 de güne %0,5 – %1,0 arasında alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Dün 2.428 seviyesini gören BIST100, %2,86 değer kazanan bankacılık endeksi (XBANK) öncülüğünde günü %0,41 oranında yükselişle 2.483 seviyesinden tamamlamıştı.
 

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
 


 

     

MAKROEKONOMİ

   

Yurt içinde, nisan ayına ilişkin güven endeksleri ve kapasite kullanım oranı verileri yayınlandı. Nisan ayında güven endekslerinde karışık bir görünüme şahit olurken, tedarik sıkıntılarına rağmen ihracatın gücünü korumasıyla kapasite kullanım oranında yatay bir görünüm var. Kapasite kullanım oranındaki yüksek seviyelerin korunmasıyla uyumlu olarak yatırımların seyrine dair izlediğimiz ”sabit sermaye yatırım harcaması” da nisan ayında belirgin artış kaydederek rekor seviyeye çıktı. Son dönemde hız kesse de yüksek seviyelerini koruyan gelecek 3 aya yönelik ihracat siparişleri beklentisi de marta göre daha olumlu. Gelecek 3 aylık dönemdeki satış fiyatları beklentisinin hizmet sektörü tarafında hızlanma eğiliminde olduğu görülmekte. Perakende ticaret ve reel kesim kaynaklı olarak toplam istihdam beklentisinde düşüş olsa da muhtemelen turizm sezonu yaklaşırken ve hava koşullarının da iyileşmesinin de etkisiyle hizmet ve inşaat sektörlerinde istihdam beklentisinin arttığı dikkat çekmekte.

  • Arındırılmış verilere göre baktığımızda nisan ayında hizmet sektörü, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerinde aylık artış görüyoruz. Enflasyonist görünümün etkisiyle tüketici güveninde belirgin düşüş görsek de profesyonellerin güvenine dair bilgi veren reel kesim güveninde düşüşün daha sınırlı kaldığını görüyoruz ve hatta iktisadi yönelim anketinin detayında yer alan genel gidişat kaleminde de artış görüyoruz. Nisan ayında arındırılmış reel kesim güven endeksi, yaklaşık bir yılın en düşüğünde, tüketici güven endeksi ise tarihi düşük seviyesinde. Hizmet ve perakende ticaret sektör güven endeksleri, geçen seneki ortalamasının üzerinde, inşaat sektörü güven endeksi ise 100 olan büyüme eşik değerinin belirgin altında kalmaya devam ediyor. Hizmet, perakende ticaret, inşaat, reel kesim ve tüketici güven endekslerinin belirli alt endeksleri ile hesaplanan ekonomik güven endeksinin ise özellikle tüketici güvenindeki belirgin düşüşle 95,7’den Mayıs 2021’den bu yana en düşük seviye olan 94,7’ye gerilediğini öngörmekteyiz.
  • İmalat sanayinde faaliyet gösteren işyerleri tarafından verilen yanıtlarla oluşturulan arındırılmış kapasite kullanım oranı nisan ayında 0,1 puan azalarak %78,1 seviyesine geriledi ve %76 olan tarihsel ortalamalarının üstünde seyretmeye devam etti. Nisan ayında kağıt ürünlerinin imalatı, ana metal sanayi, tütün ürünleri ve içeceklerin, kimyasal ürünlerin, gıda ürünlerinin ve diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatının kapasite kullanım oranını desteklediğini görüyoruz. Makine ve ekipmanların kurulumu, ağaç ürünleri imalatı ve motorlu kara taşıtı (çip tedarikindeki sıkıntıların etkisiyle nisan ayında birçok otomobil üreticisi üretimlerine ara verdi) ile diğer ulaşım araçları imalatının kapasite kullanım oranlarının gerileyerek toplam kapasite kullanım oranındaki iyileşmeyi sınırladığı görülüyor.

Dün Almanya’da nisan ayına ilişkin IFO iş dünyası endeksi takip edildi. Nisan ayında IFO iş dünyası endeksi, devam eden tedarik zincirleri sorunları ve artan girdi maliyetleriyle düşüş beklentisine karşın hafif artış sergileyerek 90,8’den 91,8’e yükseldi. Anket katılımcılarının, Rusya ve Ukrayna krizinin etkilerinin yoğun olarak hissedildiği mart ayına göre daha az karamsar olduklarının gözlenmesiyle endeks, mart ayındaki son 14 ayın en düşük seviyesinden toparlanma kaydetti. Alt endekslere bakıldığında, nisanda cari koşullar endeksi 97,1’den 97,2’ye sınırlı yükselirken, beklentiler endeksi ise 84,9’dan 86,7’ye yükseldi. Ayrıca anket katılımcılarının %75’inin, tedarik zinciri sorunlarının sanayi sektörü için büyük bir sorun olmaya devam ettiğini bildirdikleri görülmekte.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 15.30’da mart ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri öncü verisi takip edilecek. ABD’de şubat ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri -%2,1 düşüş kaydetmişti. Mart ayında ise dayanıklı mal siparişlerinin aylık %1 artışla kısmi toparlanması bekleniyor.

Ayrıca ABD’de TSİ 17’de nisan ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi açıklanacak. Öncesinde açıklanan nisan ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi, savaşın enflasyonist beklentileri artırmasına rağmen 59,4’ten 65,7’ye yükselmişti. Bu kapsamda, nisan ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksinin 107,2’den 108’e yükselmesi bekleniyor.

Bunun yanında, ABD’de TSİ 17’de mart ayına ilişkin yeni konut satışları verisi açıklanacak. Geçen hafta açıklanan veriler Fed’in sıkılaşma adımları ve sinyalleri ile konut piyasasında yavaşlamaya işaret etmişti. Bu kapsamda, yeni konut satışlarının martta aylık %0,9 gerileyerek düşüşünü sürdürmesi bekleniyor.

Avrupa tarafında ise, TSİ 15.15’te ECB Yönetim Kurulu Üyesi Francois Villeroy’un konuşması takip edilecek.

TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 22 Nisan haftasında toplam ve net rezervin azaldığını hesaplamaktayız. Toplam rezervin 3,3 milyar USD azalarak 109 milyar USD’ye, net uluslararası rezervin 1,9 milyar USD azalarak 17,2 milyar USD seviyesine gerilediğini öngörmekteyiz.
 

ŞİRKET HABERLERİ 

Kardemir Karabük Demir Çelik (KRDMA, KRDMB, KRDMD, Nötr): Şirket’in 1Ç2022’deki net dönem karı 1.17 milyar TL ile piyasa beklentisi olan 1,1 milyar TL’ye paralel gerçekleşirken, bizim beklentimiz olan 995mn TL’nin ise bir miktar üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada satış gelirlerinin beklentimizden yüksek, vergi giderinin ise beklentimizden düşük açıklanması etkili olmuştur. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise Şirket 501mn TL net dönem karı açıklamıştı. Şirketin satış gelirleri 1Ç2022’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %120,6 oranında büyüme göstererek 6.026mn TL’ye yükselirken, brüt kar ise 1.481mn TL olmuştur. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde brüt kar 786mn TL idi. Brüt kar marjı da %28,8’den %24,6’ya gerilemiştir. Operasyonel giderler 1Ç2022’de geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %18,9 oranında artmış ve 50mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden ise 33mn TL net gelir kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı 1.518mn TL olmuştur. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise 664mn TL faaliyet karı açıklanmıştı. Diğer taraftan, Kardemir’in FAVÖK’ü 1Ç2021’deki 815mn TL’den 1Ç2022’de %184,9 artışla 1.518mn TL’ye yükselirken (Piyasa beklentisi: 1.567mn TL), FAVÖK marjı %29,8’den %25,2’ye gerilemiştir. 208mn TL net finansman gideri ve 272mn TL net vergi gideri sonrası net dönem karı 1,17 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.

Arçelik (ARCLK, Nötr): Arçelik Üretim ve Teknoloji A.Ş.’nin (eski unvanı Whirlpool Beyaz Eşya Sanayi ve Ticaret A.Ş.) pay alım sözleşmesi kapsamında, satın alma işleminin kapanışı tarihi itibariyle geçerli kurlar ile yaklaşık 9mn EUR olarak hesaplanan vergi varlıklarının 31 Aralık 2023 tarihine kadar tahsil edilebilen kısmının Arçelik A.Ş. tarafından Whirlpool Global’e ödeneceği açıklanmıştı. Whirlpool Global ile yapılan anlaşma ile taraflar, söz konusu yükümlülüğün Arçelik tarafından 5 iş günü içerisinde 67,8mn TL ödenerek yerine getirilmesi konusunda mutabık kalmışlardır.
 
Koç Holding, Tüpraş, Aygaz (KCHOL, Nötr; TUPRS, Nötr; AYGAZ, Sınırlı Pozitif): Koç Topluluğu enerji grubu şirketlerinin stratejik hedefleri doğrultusunda yapılandırma alternatiflerinin değerlendirilmesi sonucunda, Entek Elektrik Üretim A.Ş. (“Entek”) sermayesinin %49,62’sine denk gelen Entek paylarının iştirak modeliyle, Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.’ye (“Tüpraş”) kısmi bölünme yoluyla devredilmesine karar verilmiş olup, eşzamanlı olarak bağlı ortaklığı Aygaz A.Ş.’nin (“Aygaz”) aktifindeki Entek sermayesinin %49,62’sine denk gelen Entek payları da Aygaz tarafından ortaklara pay devri modeliyle kısmi bölünme yoluyla Tüpraş’a devredilecektir. Bölünme suretiyle devralma nedeniyle Tüpraş’ın çıkarılmış sermayesi 24,8mn TL artırılacak olup, ihraç edilen payların 12,4mn TL nominal değerli kısmı iştirak modeliyle kısmi bölünme gerçekleştirecek olan Koç Holding’e ve 12,4mn TL nominal değerli kısmı ortaklara pay devri modeliyle kısmi bölünme gerçekleştirecek olan Aygaz’ın hissedarlarına verilecektir. Aygaz’ın çıkarılmış sermayesi ise 80,2mn TL azaltılacaktır. Bu çerçevede sermaye azaltımı kapsamında iptal edilen 1 Aygaz hissesi karşılığında da 0,15485 adet Tüpraş hissesi Aygaz ortaklarına verilecektir. Koç Holding için ise sermaye azaltımı veya sermaye artırımı söz konusu olmayıp, işlem sonucunda Koç Holding ile Aygaz ortaklarına 1 TL nominal değerli Entek payı karşılığında 0,02635 TL nominal değerli Tüpraş hissesi verilecektir. Pay sahipleri için ayrılma hakkı doğmayacaktır.

ARD Bilişim (ARDYZ, Nötr): Şirket, “Tokat Erbaa Belediyesi Elektronik Denetleme Sistemleri (EDS)” işi ihalesine en uygun teklifi vererek ve sözleşme davetine müteakip 11,8mn TL (KDV Hariç) bedelle ihale sözleşmesi imzalamıştır.

Aydem Enerji (AYDEM, Nötr): Şirket, pay geri alım işlemleri kapsamında 25.04.2022 tarihinde 9.56 TL – 9.61 TL fiyat aralığından (ortalama 9.58 TL) 200,000 adet pay geri almıştır.

Şişe Cam (SISE, Nötr): Pay geri alım işlemleri kapsamında 25 Nisan 2022 tarihinde 17,66 TL-17,89 TL fiyat aralığından (ortalama 17,78 TL) 1.420.000 adet pay geri alınmış ve Şirket’in sahip olduğu SISE payları 58.480.513 adede ulaşmıştır (Şirket sermayesine oranı %1,91).

SEKTÖR HABERLERİ 

 

E-Ticaret: E-Ticarete yeni düzenleme geliyor. Hazırlıkları süren düzenlemeye göre, piyasadaki rakipleri dışlayıcı şekilde tanıtım faaliyetlerinde bulunulamayacak. e-Ticaret pazar yerlerindeki satıcıların haklarının güvence altına alınması kapsamında da buralarda taklit ürün satışı ve hukuka aykırı içerikler engellenecek. Satıcılar sadece bir e-ticaret pazar yerinde faaliyet göstermek zorunda bırakılamayacak. Kaynak: Bloomberght

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ 

MLP Sağlık (MPARK): JCR Eurasia Rating, Şirket’in konsolide yapısını ulusal düzeyde yüksek yatırım yapılabilir kategoride derecelendirmiş, Uzun Vadeli Ulusal Notu’nu “A- (Tr)”den “A (Tr)”ye yükseltmiştir. Kısa Vadeli Ulusal Notu’nu ise “J1 (Tr)” ve “Stabil” görünüm olarak belirlemiştir. Diğer yandan, Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı ve Yerel Para Notlarını Türkiye Cumhuriyeti ülke notları sınırı olan “BB/Stabil” olarak belirlemiştir.

Orge Enerji (ORGE): Şirketin; İstanbul, Ordu, Giresun, Muğla, Samsun, Sinop, Eskişehir, Zonguldak ve Bitlis şehirlerinde; Güneş Enerjisi Sistemi (GES) santral kurulumu ihalesine ilişkin verdiği 2mn USD+KDV tutarındaki teklif kabul edilip ve ihalenin Şirket lehine sonuçlandığı İşveren TÜVTÜRK Kuzey Taşıt Muayene İstasyonları Yapım ve İşletim A.Ş. tarafından Şirket’e bildirilmiştir.

İşveren ile sözleşme görüşmelerine başlandığı ve işin 30.11.2022 tarihinde bitirilmesinin planlandığı açıklanmıştır.
Smart Güneş Enerjisi (SMRTG): Şirket ile yurtiçinde yerleşik büyük bir müşteri arasında KDV hariç 1,2mn USD bedel üzerinden güneş paneli satışına istinaden yurtiçi satış sözleşmesi imzalanmıştır.

Ulusoy Un (ULUUN): Şirket, pay geri alım programı kapsamında 25.04.2022 tarihinde 8,04-8,08 fiyat aralığından toplam 100.000 adet hisse geri alım işlemi yapmıştır.

Vakıf Finansal Kiralama (VAKFN): Şirket sermayesinin kayıtlı sermaye tavanı içerisinde kalmak üzere 100mn TL arttırılarak, 500mn TL’den 600mn TL’ye yükseltilmesine ve arttırılan tutarın, 2021 yılına ilişkin kar dağıtım önerisi doğrultusunda, 2021 yılı kar paylarının hisse senedi olarak tevdi edilmesine ve gerekli iznin alınması için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuruda bulunulmasına karar verildiği açıklanmıştır. 
 

FAİZ PİYASALARI

 

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB dün 56 milyar TL’lik (%14’ten, 14 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 311 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %2,90 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,76-%2,89 bandında hareketin ardından %2,82 seviyesinden günü kapattı.  

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 20 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 20 baz puana varan düşüşler görüldü. 

 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


 

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Yedibahis - Jokerbet - Organik takipçi - iyi bahis siteleri - Tipobet Giriş Deneme bonusu veren siteler Marsbahis Bahis Yorum İnternet Bahis Siteleri Bahis Sözlüğü casibom jojobet jojobet SMM Panel - SMM Panel - 00.im jojobet Betoffice
izmir son dakika - yerel seçim - ilkhaber - bursahayat - Hepsi Lisans - Yenigün Gazetesi - Twitter izlenme hilesi - Antalya haber - Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 - Solgar - Konya Boşanma Avukatı - Kuzey Marmara Otoyolu Lastikçi - Ağrı haber -